شیرین
میگویند تماشاگران در جشنواره فیلم ونیز "شیرین" را هو کردهاند. خود کیارستمی اما گفته بود که این فیلمش را بیشتر از بقیه دوست دارد و فیلمی است که هیچوقت از دوباره دیدن آن خسته نمیشود. به نظر من شیرین اصلا فیلم یک بار دیدن نیست. من چند بار این فیلم را دیدهام، فکر میکنم این فیلم با وجود اینکه 113 بازیگر زن دارد، یک فیلم کاملا مردانه است و کیارستمی آنرا بیشتر برای تماشاگر مرد ساخته است تا زن.
زیادند مردانی که حوصلهشان از دیدن این فیلم سر میرود. اما به نظرم این فیلم یکی از هوشمندانهترین فیلمها در کارنامه کیارستمی است. اولین نکته و پیامی که کیارستمی با این فیلم به من القا کرد این بود که مردها نمیخواهند و نمیتوانند زنها را به تماشا بنشینند. در دنیای قدیم را نمیدانم، اما در دنیای این روزها و در ذهن مردان (مخصوصا در جامعه ما) به زن بیشتر به عنوان یک کالا یا وسیله نگاه میشود تا یک وجود انسانی.
کیارستمی خوب میداند که در درون هر زن تمایلی شدید وجود دارد به دیده شدن. نه تنها دیده شدن بلکه مور احترام و ستایش واقع شدن. او میخواهد به تماشاگر بگوید که در پشت این ظاهر برای یک زن، دنیایی دیگر از احساسات نهفته است و توجه ما را به آن جلب میکند. او میداند که هر زن مجموعهی پیچیدهایست از داستانها، امیدها و رویاها که خیلی از مردها هیچگاه نمیخواهند و نمیتوانند متوجه آن شوند.
*.عکس مربوط است به پشتصحنه فیلم شیرین (طعم شیرین)- ساخته مرحوم حمیده رضوی.